Poznańskie Targi „Smaki Regionów” to ciekawe wydarzenie, w którym główną rolę wiodą  najlepsze produkty kuchni regionalnych. W trakcie imprezy odbył się finał XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Jego organizatorami na etapie wojewódzkim są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, partner to Związek Województw RP.

Najlepsze produkty i potrawy w regionie otrzymują nominacje do „Perły”, a nagrodę przyznaje Kapituła Krajowa Konkursu i wręcza ją podczas poznańskich targów.

W tegorocznej edycji konkursu nagrodę „Perła”, obok innych rarytasów z naszego województwa, otrzymał miód pitny Trójniak Woliński Leśny, wypromowany przez Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów. Produkowany tradycyjnymi metodami z miodu z leśnych barci, reaktywuje wspaniałe smaki z dawnych czasów.

Aby przyciągnąć jak najszersze grono zwiedzających w nasz region, trzeba niewątpliwie poszukiwać różnorodnych kierunków, odpowiadając na potrzeby i zainteresowania. Turyści szukając miejsca na wyjazd, weekendowy, czy wakacyjny, mają różne potrzeby:
spokój, cisza, rozrywka, aktywność, sport, kultura, historia, ale też coraz bardziej popularna turystyka kulinarna.

Dlatego też promując nasz region trzeba także odkrywać tajniki jego kulinarnej tradycji. Uroczysta prezentacja laureatów prestiżowych nagród odbyła się w czasie konferencji prasowej w Urzędzie Marszałkowskim, gdzie gratulacje producentom złożył wicemarszałek Jarosław Rzepa.

Nasi producenci z Pomorza Zachodniego rozświetlali tegoroczną edycją targów. Przyznane „Perły” kulinarne to najwyższe odznaczenie gastronomiczne przyznawane produktom regionalnym – stwierdził marszałek Rzepa.

Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów

Miód pitny Trójniak Woliński Leśny otrzymał „Perłę”
W tegorocznej edycji konkursu nagrodę „Perła” otrzymał miód pitny Trójniak Woliński Leśny, wypromowany przez Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów. Foto: wzp.pl
Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here