Mimo niesprzyjających warunków atmosferycznych panujących na dworze, nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim uczestniczyli w kursie carvingu – poziom podstawowy.

W trakcie sobotniego szkolenia nauczyciele poznali historię carvingu, narzędzia stosowane do wycinania w warzywach i owocach, sposoby doboru surowców, techniki i rodzaje cięć oraz sposoby zabezpieczenia wykonanych rzeźb. Jednak najważniejszym elementem kursu było praktyczne wykorzystanie noża tajskiego oraz różnego rodzaju dłutek, które pozwoliły wykonać ciekawe rzeźby.

Kurs carvingu – poziom podstawowy prowadziła pani Dominika Sadowska, tegoroczna zdobywczyni dwóch złotych medali podczas Culinary World Cup.

tajniki carvingu w zespole szkół ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim
Nauczyciele poznali historię carvingu, narzędzia stosowane do wycinania w warzywach i owocach.
Prowadząca prezentowała techniki i rodzaje cięć oraz sposoby zabezpieczenia wykonanych rzeźb.

Kurs odbył się w ramach projektu „Kamień w zmysłach”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest w ramach Działania 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

Źródło: Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim